021.319.0151

Subscribe to newsletter

Pentru abonarea la newsletter, va rugam completati campurile de mai jos

2024-06-14

HRCC Activities Report 2021-2024 H1...

HRCC Activities Report 2021-2024 H1...

vezi mai mult

Download Our 2021-2024 H1 HRCC Activities Report
Download

2024-05-13

May Magazine...

Download Our May Magazine...

vezi mai mult

Download Our May Magazine
Greek / Romanian

English

2024-03-29

March Magazine...

Download Our March Magazine...

vezi mai mult

Download Our March Magazine
Greek / Romanian

English

2024-02-29

February Magazine...

Download Our February Magazine...

vezi mai mult

Download Our February Magazine
Greek / Romanian

English

2024-02-08

January Magazine...

January Magazine...

vezi mai mult

Download Our January Magazine
Greek / Romanian

English

2023-12-20

December Magazine...

December Magazine...

vezi mai mult

Download Our December Magazine
Greek / Romanian

English

2023-12-20

Romania - a strategic choice for in...

Romania - a strategic choice for investments...

vezi mai mult

2023-12-19

HRCC Activities Report 2021-2023...

HRCC Activities Report 2021-2023...

vezi mai mult

Download Our 2021-2023 HRCC Activities Report
Download

2023-11-22

November Magazine...

November Magazine...

vezi mai mult

Download Our November Magazine
Greek / Romanian

English

2023-11-06

October Magazine...

October Magazine...

vezi mai mult

Download Our October Magazine
English Greek

2017-08-24

Analistii: BNR va mentine dobanda l...

Inflaţia ar putea rămâne în interiorul in...

vezi mai mult

Inflaţia ar putea rămâne în interiorul intervalului ţintit de 1,5-3,5%, în absenţa unor şocuri puternice asupra pre­ţurilor.

Dobânda-cheie va fi menţinută astăzi la nivelul de 1,75% de consiliul de administraţie al BNR, în opinia celor mai mulţi analişti financiari.

Însă, sunt voci care consideră că există posibilitatea să vedem în curând o modificare a coridorului format de facilitatea de credit şi de depozit din jurul dobânzii-cheie.

Coridorul simetric în jurul ratei dobânzii-cheie este unul dintre instrumentele folosite de banca centrală pentru a calibra politica monetară.

Coridorul format de facilitatea de credit şi de depozit din jurul dobânzii-cheie - adică dobânzile la care băncile se împrumută de la BNR şi respectiv plasează bani la banca centrală pe termen de o zi - a fost îngustat de banca centrală la Ă/-1,5%, dar rămâne la un nivel ridicat comparativ cu alte ţări.

Sursa: www.zf.ro

2017-08-04

Topul celor mai mari firme de audit...

Anul trecut, EY a marcat totodată cea mai ma...

vezi mai mult

EY, Deloitte, KPMG şi PwC, companiile care verifică şi oferă consultanţă celor mai mari jucători din economia românească, au avut anul trecut afaceri cumulate de peste 730 mil. lei (162 mil. euro), în creştere cu 11% faţă de anul anterior.

Supranumite la nivel global Big Four şi recunoscute pentru faptul că se ocupă de auditul a trei sferturi din companiile publice şi private din toată lumea, cele patru firme se uită în fiecare an în conturile marilor companii din economie, ajută antreprenorii şi managerii să îşi restructureze, eficientizeze sau extindă activitatea şi, uneori, descoperă fraudele.

Dacă la începutul anilor ‘90, când au intrat în România pentru a ajuta primele companii multinaţionale să îşi deschidă activitatea pe plan local, companiile din Big Four erau conduse de expaţi, în prezent toate au directori români.

Astăzi, managerii din Big Four sunt primii care comentează deciziile politicienilor sau ale reprezentanţilor autorităţilor atunci când se anunţă o modificare cu impact fiscal, fac studii de impact şi, uneori, reuşesc să întoarcă unele propuneri care ar afecta ulterior bugetul de stat sau mediul de business. Pe de altă parte, tot consultanţii sunt primii indicaţi de către autorităţi atunci când se vorbeşte despre optimizările fiscale făcute de companii.

Împreună, EY, Deloitte, KPMG şi PwC au peste 2.800 de consultanţi pe plan local, ceea ce înseamnă că eficienţa vânzărilor (cifra de afaceri raportată la numărul de angajaţi) din cadrul Big Four este de 260.000 de lei per angajat/an.

Liderul pieţei locale de audit şi consultanţă fiscală a fost anul trecut compania EY, care a înregistrat venituri cumulate de 200 mil. lei pe entităţile din România şi din Republica Moldova, în creştere cu 14% faţă de anul anterior.

Anul trecut, EY a marcat totodată cea mai mare creştere a businessului de pe plan local din Big Four.

Sursa: www.zf.ro

2017-08-04

De ce se tem romanii sa investeasca...

Spre comparaţie, în Slovenia ponderea este ...

vezi mai mult

Doar 4% din activele fondurilor mutuale din România merg în investiţii în acţiuni, restul orientându-se în cea mai mare parte în obligaţiuni, ceea ce plasează piaţa locală de capital pe ultimul loc în Europa, potrivit datelor Asociaţiei Europene a Fondurilor Mutuale a Societăţilor de Administrare (EFAMA).

Spre comparaţie, în Slovenia ponderea este de 75%, în Bulgaria de 35%, iar în Ungaria de 12%.

„Ponderea este aşa de mică deoarece cei mai mulţi investitori nu au făcut pasul către diversificare, din păcate pentru ei. Aşa cum este bine cunoscut, cea mai bună protecţie împotriva inflaţiei pe termen lung (20-30 de ani) este dată de investiţia în acţiuni, investiţii cu cel mai mare randament potenţial şi cu cea mai mare volatilitate“, explică Dragoş Manolescu, director general adjunct OTP Asset Management, administrator cu active nete de 642 mil. lei.

Sursa: www.zf.ro

2017-08-03

Ministrul Finantelor sustine ca 70%...

Acuzatii grave de la Ministerul Finantelor Pu...

vezi mai mult

Acuzatii grave de la Ministerul Finantelor Publice la adresa bancilor din Romania. Ministrul de resort spune ca majoritatea institutiilor de credit care activeaza in Romania nu platesc impozit pe profit pentru ca utilizeaza scheme de “optimizare fiscala” astfel incat figureaza pe pierdere timp de mai multi ani. Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) spun ca institutia sprijina Ministerul in depistarea unor astfel de situatii.

Sursa: www.wall-street.ro

2017-08-02

Platile defalcate de TVA ar putea i...

Autorităţile vor să introducă mecanismul ...

vezi mai mult

Autorităţile vor să introducă mecanismul plăţilor defalcate de TVA de la 1 septembrie, urmărindu-se creşterea nivelului de conformare voluntară a persoanelor impozabile, se arată într-un proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

"În Programul de Guvernare 2017 - 2020, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 53/2017 pentru acordarea încrederii Guvernului, se prevede introducerea unui mecanism îmbunătăţit de colectare a TVA (split payment) de la 1 septembrie 2017. Prin acest mecanism se urmăreşte creşterea nivelului de conformare a persoanelor impozabile, prin asigurarea resurselor financiare ale acestora pentru plata TVA datorate bugetului de stat, având în vedere că taxa încasată de la clienţi nu mai poate fi direcţionată pentru alte plăţi, ci doar pentru taxa datorată furnizorilor sau bugetului de stat", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit acestuia, astfel se vor reduce şi situaţiile în care se calculează şi se plătesc accesorii la bugetul de stat ca urmare a neplăţii taxei pe valoarea adăugată datorate de către persoanele impozabile, întrucât prin acest mecanism se asigură disponibilităţile financiare pentru plata taxei la bugetul de stat şi se economisesc astfel sumele pe care operatorii economici le-ar plăti ca eventuale accesorii.

"Prin aplicarea mecanismului plăţilor defalcate de TVA vor fi stopate fraudele pe care astăzi unii agenţi economici le realizează prin utilizarea taxei pe valoare adăugată în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, având în vedere că taxa pe valoare adăugată nu reprezintă un venit al persoanei impozabile şi ar trebui să aibă doar destinaţia de a acoperi TVA datorată furnizorilor/prestatorilor şi taxa pe valoarea adăugată de plată către bugetul de stat", informează MFP.

Conform sursei citate, contribuabilii corecţi care şi în prezent îşi achită sumele datorate cu titlu către bugetul de stat vor fi avantajaţi prin eliminarea sau reducerea semnificativă a concurenţei neloiale din partea acelor contribuabili care nu îşi plătesc datoriile către stat şi utilizează resursele financiare din taxa pe valoarea adăugată pentru alte scopuri.

"De asemenea, sumele reprezentând taxa pe valoarea adăugată aferentă operaţiunilor efectuate de persoanele aflate în procesul de insolvenţă vor fi recuperate, având în vedere că taxa pe valoarea adăugată se securizează în contul de TVA al acestor persoane aflate în insolvenţă. Mecanismul privind plata defalcată a taxei pe valoarea adăugată presupune în principal deschiderea unui cont de către persoanele impozabile, inclusiv instituţiile publice, înregistrate în scopuri de TVA, plata de către beneficiari - instituţii publice, persoane impozabile, cu excepţia persoanelor fizice neînregistrate şi care nu au obligaţia de a se înregistra în scopuri de TVA, a taxei pe valoarea adăugată aferente operaţiunilor taxabile în contul distinct de TVA al furnizorului/prestatorului", se arată document.

De asemenea, mecanismul mai presupune virarea/depunerea taxei pe valoarea adăugată aferente încasărilor în numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar de către furnizor/prestator în contul său de TVA în termen de 3 zile de la încasare, utilizarea sumelor din acest cont distinct de TVA pentru achitarea de către furnizor/prestator a taxei aferente achiziţiilor sale furnizorilor/prestatorilor săi, precum şi a taxei datorate bugetului de stat, posibilitatea transferului de sume din conturile de taxa pe valoarea adăugată în alt cont de către titular doar cu aprobarea ANAF şi interzicerea retragerii în numerar a unor sume din contul de taxa pe valoarea adăugată.

Prin proiectul de act normativ au mai fost reglementate includerea în categoria persoanelor care au obligaţia deschiderii de conturi de TVA şi a persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA aflate sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, stabilirea modului de determinare a taxei pe valoarea adăugată care trebuie virată în contul de taxa pe valoarea adăugată al furnizorului/prestatorului în cazul plăţilor parţiale, stabilirea regulilor de decontare a TVA în cadrul grupurilor fiscale unice care depun decont centralizat de taxa pe valoarea adăugată, regulile de deschidere şi funcţionare a conturilor de TVA, respectiv de debitare şi de creditare a acestora.

De asemenea, mai este reglementată limitarea executării silite a conturilor de TVA doar la sumele reprezentând taxa pe valoarea adăugată datorate bugetului de stat sau altor creditori, stabilirea de contravenţii şi sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor actului normativ şi stabilirea unei perioade de tranziţie la mecanismul de plată defalcată a TVA în luna septembrie, prin instituirea posibilităţii de aplicare opţională a acestuia, fără aplicarea de sancţiuni în această perioadă.

Conform documentului, ANAF şi-a asumat public creşterea ratei de conformare voluntară la plată pentru TVA la 85% în anul 2018, urmând ca acest indicator să fie ridicat la 90% până la finele anului 2020.

Sursa: www.capital.ro

2017-08-01

Piata de fuziuni si achizitii: 1.40...

Estimarile pentru restul anului si dincolo de...

vezi mai mult

Estimarile pentru restul anului si dincolo de aceasta perioada sunt pozitive, avand in vedere ca fondurile private de investitii (Private Equity – PE) au sume record disponibile.Valoarea globala a tranzactiilor a totalizat 1.400 miliarde USD in primul semestru al anului, marcand o scadere modesta de 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform editiei din aprilie 2017 a barometrului EY Global Capital Confidence Barometer.

Tranzactiile situate intre 1 miliard si 10 miliarde USD – motorul pietei globale M&A – raman la acelasi nivel fata de perioada similara din 2016. In termeni de volume, prima jumatate a lui 2017 a marcat o crestere de 4%, cu 18.363 de tranzactii fata de 17.642 tranzactii inregistrate in prima jumatate a lui 2016.

La zece ani dupa ce au atins apogeul ca motor al fuziunilor si achizitiilor, fondurile private de investitii par sa se indrepte spre un nou record. Acestea au achizitionat active in valoare de 124 miliarde USD in primele sase luni ale lui 2017 – o crestere anuala de 14%.

Sursa: www.wall-street.ro

2017-08-01

Ambasadorul Romaniei la Atena: Schi...

Schimburile comerciale bilaterale ar putea î...

vezi mai mult

Schimburile comerciale bilaterale ar putea înregistra, în 2017, cel mai ridicat nivel din istoria relațiilor româno-elene, datorită atât relațiilor tradiționale, cât și dinamismului comunității românești din Grecia și al oamenilor de afaceri eleni din România, a declarat ambasadorul României la Atena, Lucian Fătu, în cadrul conferinței "Doing Business in Romania", organizată săptămâna aceasta la Camera de Comerț și Industrie din Atena.

"Schimburile comerciale bilaterale ar putea înregistra, în acest an, cel mai ridicat nivel din istoria relațiilor dintre România și Grecia, iar cooperarea economică va intra într-o nouă etapă.(...) Ne bazăm atât pe relațiile tradiționale și similitudinea de opinii în dosare regionale și europene de interes comun, cât și pe dinamismul comunității românești din Grecia și al oamenilor de afaceri eleni din România, în contextul evoluțiilor pozitive ale economiei elene", a afirmat ambasadorul Lucian Fătu, în prezența a peste 100 de companii elene, conform unui comunicat remis, vineri, AGERPRES.

De asemenea, acesta a subliniat că aprofundarea dialogului economic pe teme de interes strategic în plan bilateral și regional, precum și susținerea proiectelor energetice prioritare pentru România în contextul privatizării DESFA, operatorul național elen al sistemului de transport gaze naturale, constituie priorități pentru partea română.

Evenimentul de la Atena, la care a participat în calitate de keynote speaker secretarul de stat Gheorghe Gabriel Gheorghe, din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a avut ca principal obiectiv promovarea atractivității economiei românești și climatului investițional, din perspectiva extinderii investițiilor elene în România și creșterii exporturilor românești pe piața elenă.

La finele lunii martie, volumul schimburilor comerciale cu Republica Elenă a însumat 407,35 milioane euro, în creștere cu 12,82% față de perioada similară a anului 2016, cu o pondere de 1,23% în comerțul exterior al țării noastre, din care exporturile au înregistrat 202,31 milioane euro (+20,69%), iar importurile 205,04 milioane euro (+6%).

Sursa: www.agerpres.ro

Association of Friends of the Hellenic Church of Bucharest

https://friendshc.org/

Scoala greaca din Bucuresti "Athena“

www.facebook.com/AthenaGreekSchool

Uniunea Elena din Romania

www.uniunea-elena.ro

Business Insider

www.businessinsider.com

Republica Elena - Ministerul Afacerilor Externe

www.agora.mfa.gr